Érettségi

Bacalaureat / Graduation

Érettségi (Bacalaureat / Graduation)
Egy megbecsült román orvos lányát erőszakosan megtámadják közvetlenül az éretttségi előtt, melynek sikere kijuttatná egy angol egyetemre.


IMDb:7.3/10 14.2 ezer szavazat

Toplista
16 éven felülieknek!Gyártási év2016 Ország Műfaj Mozipremier2016. október 20.

A középkorú Romeo Aldea megbecsült orvos Romániában, akinek egyetlen célja, hogy 18 éves lánya az érettségi után külföldön tudjon tanulni. A kis erdélyi városban dolgozó doktor vágya beteljesülni látszik, hiszen lánya megkapja a külföldi ösztöndíjat az Egyesült Királyságba, pszichológia szakra, amihez csupán egy eredményes érettségire van szüksége. Az írásbeli érettségik előtti napon azonban szörnyű dolog történik, lányát majdnem megerőszakolják, és meg is sérül a támadásban. A tinédzser sokkos állapotba kerül, ami miatt kétségessé válik a másnapi vizsga sikere, és egyáltalán, az azon való részvétele. Az apa azonban szinte görcsösen ragaszkodik elképzelt tervéhez és komoly erkölcsi döntést kell hoznia, mely ellentmond mindannak, amire korábban tanította a lányát. A román bürokrácia korrupt útvesztőit kihasználva megpróbálja kiskapuk segítségével elintézni a dolgokat...

Az Érettségi világpremierje az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol alkotását Arany Pálmára is jelölték, végül a legjobb rendező díját nyerte el. A román újhullám legsikeresebb és legelismertebb rendezője évek óta az európai filmfesztiválok kedvence. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjével Arany Pálmát, a Dombokon túl a legjobb forgatókönyv és a legjobb színésznő díjait érdemelte ki Cannes-ban. Az Arany Pálma mellett Mungiu az Európai Filmakadémia díját, a San Sebastiani fesztiválon pedig az év filmjének járó FIPRESCI-díjat is elnyerte. Legújabb alkotása kompromisszumokról, a szülői szerep következményeiről, valamint Románia korrupt világának bemutatásáról szól, egy hétköznapi családon keresztül.

Érettségi (2016) feliratos előzetes

Érettségi (Bacalaureat / Graduation) filmdráma
Érettségi (2016) plakát
Szereplők
Rendező
Forgatókönyv
Operatőr Tudor Vladimir Panduru
Vágó Mircea Olteanu
Látványtervező Simona Paduretu
Jelmez, kosztüm Brandusa Ioan
Producer
Stúdió Romanian Film Board (C.N.C.)
FilmforgalmazóVertigo Média Kft.
Hossz128 perc (2 óra 8 perc).
Korhatár16 éven aluliaknak nem ajánlott!
LinkekIMDb

Érettségi (Bacalaureat) díjak és jelölések:

Cannes-i fesztivál (2016) - Legjobb rendező: Cristian Mungiu
Cannes-i fesztivál (2016) - Arany Pálma jelölés: Cristian Mungiu

Hasonló filmek dráma kategóriában

Kapcsolódó linkek

Érettségi - nyomtatható változat

Érettségi - Küldd el levélben!

2016-10-08 12:33:49
Szponzorált tartalom